Описание
Месото на бутът по "Еленски" има уникален и специфичен вкус. Приготвя се в условията на специфичните климатични особености на Еленския балкан. Подобен деликатес, освен в България, се прави в Италия (прошуто), Хърватия (pršut, пршут), където най-известни и ценени са Далматинския и Истърския, в Испания (хамон) и в Германия. Някои типове прошуто в Италия са „запазена марка“, например като "Prosciutto di Parma" (бут от град Парма).Технологията на приготвянето
Технологията на приготвянето не е сложна и не съдържа особени тайни. След като се заколи прасето, то се опърля и изстъргва, докато се премахне всичката четина. Отделят се бутовете и плешките от животното (предните и задните крака). Точното оформяне е според желанието на стопанина и майсторлъка на касапина. След това двата бута и двете плешки се осоляват много добре и се постават на дъното на "постав" - специална бъчва за съхранението им. В солта те престояват около 40-45 дни. След това осоленото месо се изважда и оставя да съхне.
Няма коментари:
Публикуване на коментар